چگونه بر ناامیدی خود غلبه کنیم؟ (+تکنیکهای کاربردی و مؤثر)
ناامیدی همچون سایر احساسات و عواطف امری ذهنی است که در لحظه پدید میآید و این ما هستیم که به آن امتداد می بخشیم و با تمرکز بر آن در ذهن خود، ساعات و روزهای متوالی به آن دوام می دهیم. از این رو در اوقاتی که دچار ناامیدی می شوید کافی است از این تکنیکها استفاده کنید تا با تغییر حس خود از ناامیدی رها شوید.
ناامیدی زمانی رخ می دهد که ما از انجام کاری ناتوان میشویم یا از تغییر دادن شرایط باز می مانیم. همچنین وقتی نتیجه زحمات ما درانجام کاری بر انتظارات ما منطبق نیست احساس نا امیدی می کنیم. ناامیدی یک احساس قدرتمند است که غالباً در ایجاد روحیه تاریک یا غمگین در ما نقش دارد و ممکن است بر نحوه ادراک شخص از خود، سایر افراد، شرایط شخصی و حتی جهان تأثیر منفی بگذارد. ناامیدی می تواند تأثیر بسزایی در رفتار انسان بگذارد، زیرا منعکس کننده دیدگاه منفی فرد نسبت به آینده است.
احساس ناامیدی اغلب باعث می شود فرد علاقه خود را به موضوعات مهم، فعالیت ها، رویدادها یا افراد از دست بدهد. کسی که ناامید شده باشد ، دیگر نمی تواند ارزش چیزهایی را که قبلاً مهم بودند، درک کند. احساسات غالباً با عدم الهام و همچنین احساس ناتوانی، درماندگی، دل کندن، اسارت، افسردگی و انزوا همراه است. مطالعات بی شمار حاکی از آن است که ناامیدی با ضعف سلامت روانی، روحی و جسمی ارتباط نزدیکی دارد.
افراد ناامید بیشتر میخندند
به طور معمول فرض بر این است که افراد خوشحال و شاد می خندند. اما یافته های محققان انستیتوی فناوری ماساچوست نشان داد که همه خنده ها نشانه احساس خوشبختی نیست. بلکه انواع خنده وجود دارد: خنده عصبی، خنده جعلی، خنده مودبانه و خنده از روی ناامیدی. به گفته محققان MIT، اکثر مردم اعتقاد ندارند وقتی ناامید می شوند زیاد لبخند میزنند، اما این کار را انجام می دهند، همانطور که در این مطالعه توسط اسکن صورت ثابت شده است.
نا امیدی در زن و مرد
با این که از نظر زیست شناسی، هیچ تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد اما،یافته های محققان دانشگاه ایالتی میسوری جنوب غربی نشان داد تفاوت هایی در نحوه واکنش این دو جنس به ناامیدی و عصبانیت وجود دارد. هر دو احساس عصبانیت و ناامیدیمی کنند، اما مردان تمایل دارند که احساسات خود را بپذیرند و از آن به نفع خود استفاده کنند اما زنان تمایل دارند که خشم و ناامیدی خود را پنهان کنند و در عین حال مسیرهای جایگزین برای یافتن نتایج مورد نظر خود پیدا می کنند.
تکنیکهایی برای غلبه بر ناامیدی
ناامیدی همچون سایر احساسات و عواطف امری ذهنی است که در لحظه پدید میآید و این ما هستیم که به آن امتداد می بخشیم و با تمرکز بر آن در ذهن خود، ساعات و روزهای متوالی به آن دوام می دهیم. از این رو در اوقاتی که دچار ناامیدی می شوید کافی است از تکنیکهای زیر استفاده کنید تا با تغییر حس خود از ناامیدی رها شوید.
- چند نفس عمیق بکشید- این به شما امکان می دهد با آرام کردن فوران احساسات خود، احساس آرامش را بازیابی کنید. به احتمال زیاد، احساس ناامیدی باعث شده است که تند نفس بکشید یا نفس خود را حبس کنید. در هر دو حالت بدن شما از اکسیژن تخلیه شده و درست فکر کردن را دشوار کرده است. تنفس عمیق می تواند به کندی ضربان قلب و کاهش فشار خون کمک کند، و از اثرات منفی احساس استرس زا کاسته شود.
- به اطراف خود توجه کنید- برای خلاص شدن از گره دهنی به انچه در اطراف شما روی می دهد توجه کنید. به خورشید که در آسمان میدرخشد. به اتومبیل ها و افرادی که در خیابان در رفت و آمدند. به همکارانتان در اتاق محل کار . به بوهایی که می توانید اسشمام کنید. به احساس گرما یا سرما بر روی پوست خود.
- این کار را برای 1-2 دقیقه انجام دهید تا توجه شما به لحظه فعلی بازگردد.
- منبع ناامیدی را پیدا کنید- حالا که می توانید روشنتر فکرکنید ، از این وضوح استفاده کنید تا علت احتمالی ناامیدی خود را پیدا کنید. اکنون بدون اینکه گرفتارسرخوردگی آنی شوید، آماده شناسایی منبع ناامیدی هستید، بنابراین میتوانید روشهای سازنده ای برای مقابله با آن ابداع کنید.
- به خودتان یادآوری كنید كه این نیز بگذرد- ناامیدی یک تجربه مداوم نیست و مانند آب و هوا مدام در تغییراست.با تشخیص اینکه عواطف عموماً زودگذر هستند، شما قدرت احساسات منفی را از آنها می گیرید. خود را در وضعیتی شادتر پیش بینی کنید و به یاد بیاورید که در گذشته نیز مواردی از ناامیدی بوده است که دوام نیاورده اند و شما راه هایی برای گذر از آنها یافته اید. همچنین تجربیاتی که باعث سرخوردگی شما شدهاند آنقدر نبوده اند که ماندگار شوند.
- روی چیز دیگری کار کنید-حواس پرتی روشی عالی برای گذر از موانع است. حواس پرتی در حل مسئله، عصبانیت و احساسات منفی دیگر-از جمله ناامیدی- کار می کند. پس زمانی که دچار ناامیدی شدید حواس خود را به چیزی دیگر معطوف کنید که نیاز به تمرکز دقیق داشته باشد. مثلا کاری عملی انجام دهید: شستن ظروف و لباسها، پیاده روی، فیلم دیدن و خلاصه کاری که حواس شما را از موقعیت فعلی پرت کند.این تکنیکها به سادگی ذهن شما را از آنچه ناامیدتان کرده، دور می کند.
- کاری خوشایند انجام دهید- به جای اینکه در طول روز ناامیدکننده مدام خود را قضاوت و واکاوی کنید،کاری لذت بخش انجام دهید. حمام کنید؛ کتاب بخوانید؛ یک فیلم کمدی را تماشا کنید؛ با دوستی بیرون بروید.هر نوع سرگرمی برای کمک به رفع ناامیدی موثر است.
- به یاد داشته باشید شما هم یک انسان هستید- کمال گرایی نسبت به خود یا دیگران اغلب باعث ناامیدی می شود.بنابراین معیارهای خود را هم برای دیگران و هم برای خود در یک سطح انسانی قرار دهید تا درسطح کمال.بپذیرید که اگر بعضی وقت ها اشتباه می کنید، دچار مشکل می شوید یا به اهداف خود نرسیدهاید، چیز عجیب و غریبی نیست و افراد دیگر نیز همینطورند.از این منظر هم با خودتان و هم با دیگران کار کنید و هنگامی که در کاری شکست می خورید، بر روی آنچه تمرکز کنید که می توانید برای بهبود خود و بهتر شدن یاد بگیرید .